“Sonja, medewerker van de werkwinkel vertelt over haar werk ”

Waarom heb je ervoor gekozen om bij de Werkwinkel te werken? 

Ik vind de laagdrempelige manier van werken heel fijn. We hebben korte lijntjes met veel samenwerkingspartners waardoor we iemand vaak snel een stapje verder kunnen helpen. Mensen komen vrijwillig en zijn dus gemotiveerd. Het persoonlijke contact met de bezoekers vind ik prettig. We ontvangen ze met koffie en luisteren goed naar hun verhaal en vragen.


We ontvangen bezoekers met koffie en luisteren goed naar hun verhaal en vragen. 

Hoeveel mensen heb je al kunnen helpen? En hoe ging dat?

Ik heb in het afgelopen jaar zo’n 35 mensen gesproken. Sommige hebben vrij snel een baan of vrijwilligerswerk gevonden. Anderen kwamen met vragen over een opleiding of hebben we kunnen verwijzen naar bijvoorbeeld taalles of ontmoetingsplekken in de wijk.

Er was bijvoorbeeld een meneer die 15 jaar voor zijn kinderen heeft gezorgd terwijl zijn vrouw kostwinner was. Nu zijn kinderen ouder zijn, wilde hij ook graag weer aan het werk. Zijn passie bleek fietsen en het sleutelen aan fietsen. Ik heb hem kunnen verwijzen naar een leerwerktraject tot fietstechnicus. Hij heeft nu een betaalde baan en doet de vervolgopleiding voor gevorderden.

Een andere bezoeker was een mevrouw die een carrièreswitch wilde maken naar de sociale sector. Ik heb haar ter plekke gekoppeld aan diverse medewerkers van de Werkwinkel om netwerkgesprekken mee te voeren. Zo kreeg ze een goed beeld van de mogelijkheden in het sociale domein. Ze heeft een dagje meegelopen met een collega en ze is begonnen aan de opleiding Social Work. Daarnaast heeft ze een betaalde baan als sociaal makelaar gevonden.

Wat voor vragen kom je tegen?

De meeste vragen gaan over het vinden van (vrijwilligers)werk of een opleiding. Soms is de vraag waar mensen mee naar binnenkomen niet meteen te beantwoorden. Wat regelmatig voorkomt is dat mensen wel aan het werk willen, maar bijvoorbeeld geen opvang hebben voor hun kind. Of het taalniveau is nog niet voldoende voor de opleiding die ze willen volgen. Mensen weten vaak ook niet waar ze hun droombaan kunnen vinden. Ze hebben soms lang niet gewerkt of ze hebben faalangst, negatieve ervaringen of weinig zelfvertrouwen. We kijken samen welke stap als eerste gezet kan worden. Als het nodig is helpen we met het maken van een cv of oefenen we voor een sollicitatiegesprek.

Wat zou je willen zeggen tegen iemand die ook een volgende stap zou willen zetten richting (vrijwilligers)werk of opleiding?

Kom vooral langs om koffie te drinken en dan gaan we het erover hebben. We denken graag met je mee!

Open inloop

Je kunt gewoon zonder afspraak binnen lopen. De mensen van de Werkwinkel denken graag met je mee en kijken samen wat er voor jou mogelijk is. Het is gratis, er is koffie of thee en er zijn geen verplichtingen. Iedereen is welkom!

Bekijk hier onze openingstijden per locatie